Tuin afgraven

Je tuin afgraven is een verstandige keuze wanneer je bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning hebt. Hierbij is de bestaande grond in de tuin vaak niet vlak en de ondergrond is geen goede basis voor de aanleg van een tuin. Maar ook bij een tuinrenovatie is het slim de grond opnieuw uit te laten graven en zand te laten storten voor een solide ondergrond.

  • Home
  • Werkzaamheden
  • Tuin afgraven

Tuin uitgraven?

Een tuin afgraven is een specialistische klus. Er komt namelijk meer kijken bij het afgraven dan slechts een laag grond afgraven en afvoeren. Bij het afgraven moet namelijk rekening gehouden worden met de afvoer van hemelwater. Regenwater stroomt naar het laagste punt en je wilt natuurlijk niet dat het laagste punt aan de kant van de woning ligt. Ook wil je geen wateroverlast bij de buren veroorzaken. Verstand van zaken is dus nodig. Daarnaast wordt er meestal groot materieel ingezet zodat een gemiddelde tuin vaak binnen een dag afgegraven is.

Waarom je tuin laten afgraven?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom het een goede keus is om een ervaren partij in te schakelen bij het laten afgraven van een tuin. 

Tuin afgraven nieuwbouw

Kopers van nieuwbouwwoningen laten vaak hun tuin uitgraven. Het belang daarvan wordt vaak onderschat. De ondergrond lijkt namelijk afgevlakt en lijkt een prima basis te vormen voor de aanleg van een nieuwe tuin. Helaas is dat vaak niet het geval. De grond bij nieuwbouwprojecten zit vaak vol met bouwafval als stenen en soms zelfs afgebroken glas of tegels. Daarnaast wordt er bij het afvlakken van de grond geen rekening gehouden met de afwatering. Hierdoor kan het zijn dat hemelwater zich verzameld aan de kant van de woning, ook als je zelf nog zand gaat storten.

Het is een verstandige keus om je tuin snel na oplevering te laten afgraven. Dat komt omdat er nog geen schuttingen staan en het daardoor makkelijker is om groter materieel in te zetten die de grond sneller kan afvoeren. Daarnaast kan er beter rekening worden gehouden met de afwatering. Laat deze klus bijvoorbeeld uitvoeren samen met je buren, zodat al het hemelwater netjes naar achteren wegloopt en niet in elkaars tuin. Dat is een probleem dat vaker voorkomt dan je denkt.

Grond afgraven en afvoeren prijs

De kosten voor het uitgraven van je tuin is afhankelijk van het aantal vierkante meters. Staar je overigens niet blind op de verschillende prijzen die je te horen krijgt, maar vraag welke kwaliteit je daarvoor kunt verwachten. Hoe dik wordt het zandbed bijvoorbeeld? Wij hanteren een minimale dikte van 15 centimeter en zorgen er met een laser voor dat de afwatering netjes geregeld is. Wanneer je een andere partij inschakelt voor het aanleggen van de tuin, kan het zijn dat deze opnieuw het zandbed moet beoordelen.

Veelgestelde vragen

Afhankelijk van het aantal vierkante meters van jouw tuin, duurt het uitgraven van de tuin gemiddeld 1 a 2 dagen.
Het liefste wel. Zo kunnen we direct aan de slag. Gaat het om het uitgraven t.b.v. tuinrenovatie? Dan kunnen wij de tuin ook leeghalen en de oude materialen afvoeren.
Afhankelijk van de oppervlakte werken we met een prijs per vierkante meter. Uiteraard moeten we eerst de situatie en bereikbaarheid beoordelen voordat we een definitieve prijs kunnen geven.
Ja, onze prijs is inclusief, van het afvoeren van grond tot aan het aanvoeren van nieuw zand.